گزارش جلسه پنجشنبه ائمه محترم جماعات 14 اسفند 1393،
بهنام خدا
شروع جلسه، ساعت 7:30 صبح با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید.
جلسه با عرض تسلیت به مناسبت ایام فاطمیه و فوت پدر حاج آقا پیرمرادیان آغاز شد.
دستور جلسه
1. قرائت بخشی از رساله حقوق فقیه عالیقدر؛
2. اخبار رسانه ها؛
3. بحث علمی توسط حاجآقا واحد و نقد آن.
در ابتدای جلسه حاجآقا ملکی با ذکر حدیثی، درباره فضایل اخلاقی حضرت زهرا بیاناتی را فرمودند.
قال الامام الصادق علیه السّلام : لو لا انَّ اللهَ تبارک و تعالی خَلَقَ امیرَالمؤمنین لفاطمةَ سلام الله علیها ما کان لها کفْوٌ علی الارضِ مِنْ آدمَ و مِنْ دونه.
امام صادق فرمود: اگر خدای تبارک و تعالی امیرالمؤمنین را برای فاطمه نمیآفرید، در روی زمین، از آدم گرفته تا هر بشری بعد از او، همسری برای او نبود. «اصول کافی، ج ۲، ص ۴۸۰»
رساله حقوق
موضوع این هفته رساله حقوق، حق احسانکننده، حق بیمار، حق همسایه بود.
حق احسانکننده: این است که در مقابل احسانی که کرده از او تشکر کنی و در نهان و عیان، از احسانش به نیکی یاد کنی.
حق بیمار: از بیمار بهگونهای عیادت کنیم که موجب آزار و اذیت او نشود.
حق همسایه: در حضور، کرامت او را و در غیاب، آبروی او را حفظ کنی و در هر حال او را یاری کنی. اگر نادانی کرد، تو بردباری کنی. پیامبر اکرم فرمودند: کسی که با شکم سیر بخوابد و همسایهاش گرسنه باشد، به من ایمان نیاورده است. در جای دیگر پیامبر به علی(ع) می فرماید: که ای علی همسایه را اکرام کن، حتی اگر کافر باشد.
سؤالات و نظرات
حاجآقا مهدوی: در روایت داریم اگر به دیدن مریض میرویم، به لحاظ مراعات حال مریض، دست خالی نرویم و زیاد هم ننشینیم.
حاجآقا کریمپور: این واژهها همانند: مشاور و احسان و... را قبلش توضیح دهید. همسایه حتماً نباید همسایه منزل باشد اگر دو نفر که کنار یکدیگر نیز قرار گیرند بازهم این مطلب صدق میکند.
اخبار رسانهها
اخبار این هفته عمدتاً حول محور مذاکرات هستهای بود.
ü آقای رفسنجانی: ما نمیدانیم در دنیا چرا دو گروه، مخالف مذاکرات هستند یکی نتانیاهو و یکی دلواپسان داخل؛
ü حمید رسایی: همنوایان با نتانیاهو همانهایی بودند که در فتنه 88 با فتنهگران هم نوا شدند. اینکه نتانیاهو مخالف است به این دلیل است که آمریکا نباید هم این امتیازات ناچیز را هم بدهد و اگر ما مخالفیم به خاطر این است که نباید نقد بدهیم و نسیه بگیریم.
اخبار احمدینژاد
ü رفتن به ترکیه و شرکت در نماز جمعه، بازدید از منزل امام و سخنرانی در مراسم؛
ü رفتن به شهرهای مختلف برای سخنرانی به مناسبت فوت مادر؛
ü عضو کمسیون امنیت ملی: پرونده احمدینژاد هنوز در دادگاه در حال بررسی است؛ اگرچه تا به حال پایش را در دادگاه نگذاشته است. ایشان اهل مشورت نیست. لجباز و پیشبینی نشدنی است. البته زرنگ و باهوش است؛
ü معاون اول احمدینژاد (رحیمی) هم پس از 48 ساعت به مرخصی رفت؛
ü سایت جماران به خاطر درج عکس نمازخواندن آقای خاتمی در سایت، خود بسته شود.
خبری از نجفآباد
4600 کیلوگرم شیشه در نجفآباد کشف ضبط کردند.
بحث علمی
بحث این جلسه توسط حاجآقا واحد و تحت عنوان مستندات نهج الفصاحه، مطرح شد. خلاصه این بحث تحت عنوان (نگاهی به نهجالفصاحه و منابع آن) در سایت ائمه جماعات نجفآباد «جَمنا» موجود است.
نقد بحث علمی
حاجآقا رحیمی: بهتر بود شرح مختصری از زندگی مرحوم پاینده در جلسه گفته میشد.
حاجآقا صادق صالحی: پاینده بسیار پرکار بود، ترجمه قرآن ایشان آنقدر زیباست که استاد ما میگفت کسی نویسنده نمیشود، مگر اینکه ترجمه قرآن پاینده را بخواند. توجیه من این است که به جهت اینکه ایشان بسیار پرکار بوده است، شاید در هنگام درج این دو حدیث (چند حدیث اشکال شده) خوابش برده باشد و نمیشود گفت کم دقتی کرده است.
حاجآقا نجفیان: توجیه پاینده در اعتراض به اینکه چرا تیتر از احادیث اهل سنت بیان شده است توجیه خوبی نیست؛ چونکه تسامح در ادله، در احادیث شیعه جای دارد نه در احادیث اهلسنت.
حاجآقا خطیب: این کتاب بزرگ که یک شخص به تنهایی جمع آوری کرده با امکانات حدود 50 سال پیش، این اشتباهات درخور اغماض است.
حاجآقا ایزدی: آقای واحد بهتر است این مطالب شما (تحقیق درباره نهج الفصاحه) منتشر شود.
بحث فقهی
در بحث هفته پیش حاجآقا حسینی گفتند که حق مشاوره تحت عنوان جعاله قرار می گیرد که قرار شده بود این هفته تحقیقی در اینباره انجام دهند.
حاجآقا حسینی گفتند: اگر مشورتکردن واجب شد، خب اخذ اجرت جایز نیست و جاهایی هم عرفاً مجانی است. مثلاً وقتی کسی درب خانه میآید و راجع به همسایه سؤال میکند. اما جایی است مثل مشاوره املاک و ... در این جاها چه باید بگوییم آیا جایز است یا نه؟ اگر هست تحت چه عنوانی است؟ اگر قراردادی باشد بین دو طرف خب اشکالی ندارد، به خاطر آیه وفای به عقود و تجارت عن تراض و...
حاجآقا قیصری گفتند: بعضی میگویند اگر عقدی مخالف منهیات اسلام نباشد، درست است؛ حتی اگر تحت عنوان هیچ یک از مصادیق فقهی نباشد. به نظر من این یک نوع اجاره است. چون مشورتدهنده در یک ساعتی خاص اجیر شده است برای مشاوره.
پایان جلسه ساعت 9.